Amsterdam start proef met flexibele laadpalen
- Robin Nathalia
- 14 dec 2021
- 2 minuten om te lezen
Steeds meer Amsterdammers rijden elektrisch. Logisch dat er daarmee een grotere vraag naar elektriciteit ontstaat. Want al die nieuwe auto’s vragen extra stroom van ons elektriciteitsnetwerk. Als veel auto’s tegelijk aan de laadpaal staan, kan dit in de toekomst bijdragen aan overbelasting van het elektriciteitsnet. Daarom is de gemeente Amsterdam gestart met een proef met flexibel laden. Er wordt gekeken of de vraag naar stroom tijdens het laden van de auto’s beter kan worden afgestemd op het aanbod van het lokale elektriciteitsnet.

De gemeente Amsterdam, netbeheerder Liander, Heijmans, Vattenfall, de Hogeschool van Amsterdam en ElaadNL onderzoeken hoe je de stroom van het elektriciteitsnet op een slimme manier kunt verdelen over de auto’s die opgeladen moeten worden. Zodat de druk op het net vermindt en de auto’s niet met een lege accu komen te staan.
Hoe werkt flexibel laden?
Om te beginnen wordt er via de computer een verbinding gemaakt tussen de laadpalen. Met speciale software wordt in de gaten gehouden hoeveel auto’s aan de laadpaal staan. De software zorgt er vervolgens voor dat de laadsnelheid meeverandert met het aantal voertuigen dat tegelijkertijd laadt. Dus wanneer er weinig vraag is naar stroom, geven de laadpalen meer stroom dan wanneer het druk is op het elektriciteitsnetwerk, en andersom. Zo wordt er optimaal gebruik gemaakt van het elektriciteitsnet. En kunnen er zelfs laadpalen worden bijgeplaatst zonder de belasting op het netwerk te verhogen.
Flexibel laden in de praktijk
E-rijders zullen aan de laadpaal merken dat de auto op sommige momenten sneller oplaadt dan op andere momenten. Midden op de dag, als de zonnepanelen energie leveren of juist ‘s nachts als het rustig is op het net, gaat het opladen extra snel. Maar op momenten dat veel mensen tegelijk stroom vragen, bijvoorbeeld tussen 17.00 uur en 20.00 uur als ze de verwarming en lichten aandoen en gaan koken en (af)wassen, gaat het opladen waarschijnlijk trager.
De proef
Een belangrijk uitgangspunt van de proef is dat e-rijders geen last hebben van de flexibele laadsnelheid. Op momenten dat er veel auto’s aan de laadpalen staan terwijl het stroomaanbod laag is, zorgt een roulatiesysteem ervoor dat een auto in de wachtstand wordt gezet. Net zoals dat ook gebeurt bij grote laadpleinen. Naast de test met het flexibel laden zelf, kijken de onderzoekers ook hoe zij het flexibel laden het best kunnen introduceren op de lokale elektriciteitsnetwerken zonder deze onnodig te belasten. De proef vindt plaats in 10 wijken op 126 laadpunten en duurt tot het eind van de zomer 2022. Als de proef een succes is, willen we meer wijken voorzien van deze slimme laadpalen.
Meer weten
Meer informatie over de proef met de slimme laadpalen vindt u op flexpower020.nl
Comments