De start-up Green Caravan gaat een laadplein voor elektrische auto’s en vrachtauto’s bouwen dat niet verbonden is met het elektriciteitsnet. De voertuigen laden op met duurzame stroom van zonnepanelen. Als de zon niet schijnt wordt de elektriciteit opgewekt met biogas uit rioolwater.
Het laadplein komt langs de snelweg in de buurt van Maastricht. “De exacte locatie is nog niet bekend, maar dat is onze voorkeur”, zegt Ferry Tap, directeur en oprichter van Green Caravan.
Netcongestie in Limburg
Net als grote delen van Nederland wordt deze regio geteisterd door netcongestie: een overvol elektriciteitsnet. In Limburg en Brabant is het om die reden onmogelijk om nieuwe netaansluitingen voor laadpleinen te krijgen. Maar dat maakt voor het laadplein niet uit omdat het volledig los van het elektriciteitsnet opereert.
Bovendien worden voertuigen die bij dit laadplein aan de stekker gaan, gegarandeerd 100 procent duurzaam opgeladen. De stroom moet komen van een groot zonnedak of een zonneweide in de buurt. “Per locatie zoeken we daar partners voor”, zegt Tap. "Bedrijven met veel dakoppervlak in deze regio kunnen hun stroom niet kwijt door de netcongestie. Dat zijn de locaties waar we het laadplein willen realiseren.”
Stroom uit rioolwater
Het laadplein komt helemaal los te staan van het elektriciteitsnet, maar automobilisten kunnen hier altijd terecht. Dat is een uitdaging want zonnepanelen leveren maar een deel van de dag energie. Daarom maakt Green Caravan gebruik van een batterij en heeft het laadplein een back-up met biogas. “Die zetten we ter plekke om in elektriciteit. Daarmee kunnen we leveren als de zon niet schijnt zonder dat we fossiele bronnen nodig hebben.”
Het is het eerste laadplein dat los van het net zal opereren. “Dit is nog nooit gedaan”, zegt Tap. Met de laadpleinen wil hij elektrisch rijden echt duurzaam maken. “Elektrisch rijden stoot nog steeds veel CO2 uit omdat de auto met fossiele stroom wordt opgeladen”, zegt Tap. “Ongeveer 61 procent van de stroom op het net werd in de eerste helft van dit jaar in Nederland nog steeds met gas en kolen geproduceerd. Daar staat niemand eigenlijk bij stil. Dat vind ik raar.”
Fossielvrij laden
“Elektrisch rijden is een goede stap vooruit. Vergeleken met een benzineauto bespaart een elektrische auto gedurende zijn levensduur 23 ton aan CO2-uitstoot. Maar door het laden komt nog steeds veel CO2 vrij.” Want een elektrische auto die volledig fossielvrij geladen wordt, bespaart maar liefst 37 ton CO2-uitstoot.
Tap startte zijn onderneming in 2021 samen met een groep ondernemers om dit voor elektrische rijders inzichtelijk te maken. “Met onze laadpas zie je precies hoeveel CO2 je uitstoot per laadsessie en onze app helpt je het juiste moment te kiezen om op te laden.” De resterende uitstoot compenseert het bedrijf met Trees4all.
Groene karavaan
Het bouwen van een laadplein is kapitaalintensief. Daarom start Green Caravan met één module voor 35 laadbeurten. Daarvoor heeft de start-up 700.000 euro nodig die het op wil halen via het sharefunding platform Eyevestor. Investeerders krijgen daarmee direct een aandeel in de onderneming. Ook dat past bij de visie van Tap. "Green Caravan staat eigenlijk voor een groep mensen, een karavaan die op reis is naar een groene wereld."
In 2023 moet de eerste module klaar zijn. De ambitie is om eind 2024 zes hubs operationeel te hebben.
Comentários