top of page
dats24-elektrische-laadpaal-066_1642407385.jpg
  • Robin Nathalia

EU wil elke 60 km een snellader

In Luxemburg is een akkoord bereikt tussen de Europese ministers van vervoer. De 27 EU-landen worden verplicht om elke 60 km een snellaadstation te plaatsen.

Om de invoering van elektrische auto's te bevorderen en het gebruik ervan te vergemakkelijken hebben de ministers van Vervoer van de Europese Unie in Luxemburg een akkoord bereikt. Op alle wegen van het trans-Europese netwerk moet om de 60 km een snellaadpunt komen (minimaal 150 kW). De verantwoordelijkheid voor de uitrol ligt bij de 27 EU-lidstaten. De hoofdwegen moeten gedekt zijn tegen 2025, het volledige wegennet tegen 2030.


Gebruiksvriendelijk

In de overeenkomst wordt ook de gebruiksvriendelijkheid aangestipt. De Europese Rekenkamer heeft toegegeven dat reizen met een elektrische auto in Europa nog altijd "moeilijk" is. In sommige regio's, met name in het oosten en het zuiden, zijn er immers nog weinig of geen laadpunten te vinden. Bovendien willen de Europese ministers "totale" interoperabiliteit van laadpunten qua betaling en compatibiliteit tussen voertuigen. Ze pleiten ook voor gebruiksgemak om het leven van de EV-automobilist te vereenvoudigen.


Er is dus werk aan de winkel om in 2030 aan bijna 7 miljoen oplaadpunten in Europa te geraken. Het absolute minimum om overal in de EU mobiliteit te garanderen voor elektrische auto's.

23 weergaven0 opmerkingen
bottom of page